фото: hronika-bg.comНай-рано през 2022 година еврото ще замени лева, заяви пред

...
фото: hronika-bg.comНай-рано през 2022 година еврото ще замени лева, заяви пред
Коментари Харесай

Еврото заменя лева най-рано през 2022

фото: hronika-bg.com

Най-рано през 2022 година еврото ще размени лв., съобщи пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се причисли към обменно-валутния механизъм ERM II, известен у нас като " чакалнята за еврозоната ".

" За да се случи това, би трябвало да получи утвърждението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако извършите условията, няма причина за отвод ", безапелационен бе той.

Освен това, би трябвало да излезе и отчетът за положението на банковата система.

" Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се причисли към ERM II в средата на тази година. След това би трябвало да минат най-малко три години, с цел да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а идната година - за оценка на постигнатите резултати и подготвителни действия ", уточни още комисарят.

Той бе безапелационен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно образуване на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както демонстрира латвийският опит:

" Всички тези позитиви към този момент се случват. Също по този начин еврото спомогна за привличането на непознати вложители в Латвия ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР